top of page
Groot_Werk.jpg
Actueel.jpg
Werk_1.jpg
Schetsboek.jpg
Audio.jpg
Jasper.jpg
Inspiratie.jpg

Slapend project

DE VILLA FABRIEK in miniatuur

Villa Achterwerk - het jeugdtv-magazine op de Nederlandse televisie uitgezonden door de VPRO - bestaat al sinds eind jaren 80. De vormgeving van het programma werd regelmatig vernieuwd en in 1997 kreeg het programma een nieuwe gezicht in de vorm van Roos en haar mannen. Deze drie personages presenteerden het programma vanuit de zogeheten Villa Fabriek: Een "studio" van waaruit Villa Achterwerk dagelijks kon worden uitgezonden, inclusief experimenten, chaos en "extreem veel geweld". 

 

Dit concept werd bedacht door De Loods, de studio van Renske Lambooy en Ben van der Meyden. Het productieteam van Villa Achterwerk vond in Schoonhoven de Zilverfabriek van de firma Hooijkaas, die op dat moment bezig was haar activteiten in de fabriek af te bouwen. Een groot deel van de fabriek stond op dat moment leeg en bleek het perfecte "industriële" decor voor de explosieve presentatiestijl van Roos en haar mannen. Sinds Hooijkaas het gebouw in 1999 definitief had verlaten kon het productie hélemaal los: De complete fabriek, inclusief kantine, kelders, liften, platdak, kluis, keuken en het bijbehorende woonhuis werden 100% benut om memorabele TV-momenten te creëren. Het gebouw werd in 2005 afgebroken en Villa Achterwerk ging met Roos en haar mannen verder in een nieuwe vorm, de Villa Studio.

 

In 2017-18 ondernam ik een poging om de fabriek in maquette-vorm na te bouwen om zo de setting van De Villa Fabriek te recreëren. Het project was geen lang leven beschoren, maar zorgde wel voor een grote verzameling materiaal: Bouwtekeningen, plattegronden en ander archiefmateriaal zocht ik op in het Streekarchief Midden-Holland. Hieronder een collectie van het opgedoken materiaal en delen van de maquette die hieruit voortkwamen:
 

De fabriek vóór het Villa Achterwerk-tijdperk

Kleine selectie bouwtekeningen uit dezelfde periode

Eigen geproduceerde Plattegrond van de begane grond

Delen van de maquette

  • Wix Facebook page

website anno. 11/04/24

bottom of page