top of page
Groot_Werk.jpg
Actueel.jpg
Werk_1.jpg
Schetsboek.jpg
Audio.jpg
Jasper.jpg
Inspiratie.jpg

Documentatie, 2022
HET SPOOKSLOT IN DE EFTELING

Begin 2022 liet de directie van attractiepark De Efteling weten dat het oudste spookkasteel van Nederland, Het Spookslot (geopend in 1978), na bijna 45 jaar zou worden gesloten en uiteindelijk volledig gesloopt. Al vanaf de opening een ijzersterk Efteling-icoon, maar al jaren beslist géén publieksfavoriet meer. Wél was het zeker mijn favoriet, tot het onvermijdelijke einde toe. In 2020 heb ik met een meetlint en een notitieboekje nog het volledige bouwwerk opgemeten, van binnen en van buiten, om het geheel in een nauwkeurige plattegrond samen te vatten. Hieronder een kijkje in het resultaat van deze dag.

PLATTEGROND VAN DE BEGANDE GROND               PLATTEGROND VAN DE 1e VERDIEPING

Alles over het Spookslot en haar geschiedenis vind je onder andere op de Website van Eftepedia en de prachtige documentatie van Het Wonderlijke WC Web. Het Spookslot - ontworpen door Anton Pieck's opvolger Ton van de Ven - inspireerde met haar ENORME robuuste buitengevel: Een oude kasteelruïne met DIKKE muren, een hoge toren en verweerde met klimop begroeide muren waar je helemaal omheen kon lopen. Je kon het kasteel betreden, maar al na een paar meter volledig gedesoriënteerd raken. Terwijl het gebouw in feite niet meer is dan een rechthoekige loods met uitbouw. Het inspireerde me tot schetsen, een eigen invulling van de attractie, een maquette en meer. Hieronder een selectie van mijn eigen interpretaties:

Het Spookslot is gesloten op 4 september 2022. Eind 2024 opent de nieuwe attractie "Dance Macabre", een opvolger waarin de bekende muziek uit Het Spookslot een hoofdrol speel. Veel elementen uit het Spookslot zijn zorgvuldig door De Efteling bewaard en reeds tentoongesteld op verschillende evenementen. Wat we zullen terugzien in de nieuwe attractie zal spoedig blijken. Hieronder een aantal foto's om het Spookslot een laatste eer te bewijzen.

  • Wix Facebook page

website anno. 11/04/24

bottom of page