top of page
Groot_Werk.jpg
Actueel.jpg
Werk_1.jpg
Schetsboek.jpg
Audio.jpg
Jasper.jpg
Inspiratie.jpg

Fraeylema Ensemble, 2016

DE DAMES MACBETH

Het publiek is aanwezig bij de eerste ronde van het Toneelfestival van de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwendrama, waar huisvrouwen-vereniging “Borst Vooruit” met Macbeth indruk wil maken op de jury. Er gaat echter nog wel eens wat mis, en ook de BN'er die als jurylid aanwezig is valt een beetje tegen. Gelukkig zetten de dames gezamenlijk de schouders er onder en brengen ze een indrukwekkende Macbeth ten tonele.

Tekst: David McGillivray en Walter Zerlin Jr.

Vertaling: Hans van Hechten
Regie: Albert Secuur
Decor: Jasper Vaessen

Licht: André Sietsma
Kostuums: Lieneke Visser

"The Farndale Avenue Housing Estate Townswomen’s Guild Dramatic Society’s Production of Macbeth" (1983) werd geschreven door David McGillivray en Walter Zerlin Jr. en is één van de 10 stukken die ze schreven rondom het huisvrouwen-toneel-wezen. De serie belicht de wereld van de theatermaker vanuit een komisch standpunt. Herkenbare missers die tijdens een productie voorbijkomen (van vergeten teksten tot het decor wat in elkaar stort), zowel voor, tijdens als na de voorstelling, worden met veel aandacht in hun stukken verwerkt. Daarmee spelen ze in op onze honger naar leedvermaak (lachen om homevideo's, bloopers en youtube). Dat maakt alle stukken tijdloos en actueel tegelijk. Hans van Hechten vertaalde het stuk over Macbeth voor Theater te Water in 1990 en 16 jaar later blies Albert Secuur de tekst nieuw leven in. Het grote succes van de voorstellingen in Slochteren bewezen nog maar de kracht van McGillivray en Zerlin's kijk op het wel en wee in de theaterwereld.

Ter omlijsting van dit komische stuk gaf ik het decor felle kleuren. Het theater zelf kreeg de vorm van een schotse ruit, met een Groningse dakrand om de provinciale aanpak van de dames te accentueren. Alles áchter het doek is allemaal net niet recht en net niet strak. Naast het ontwerp bouwde ik het decor zelf met een team van oud-schoolgenoten van Academie Minerva, aangevuld met gastbouwers.

foto's: Andre Sietsma

  • Wix Facebook page

website anno. 11/04/24

bottom of page