top of page
Actueel.jpg
Werk.jpg
Schetsboek.jpg
Audio.jpg
Jasper.jpg
Inspiratie_1.jpg

Werk waarvan je niet wist dat het bestond, of in het dagelijks leven niet bij stil staat. Met andere woorden; op deze pagina verwijzingen naar andere websites met prachtig beeldmateriaal, om zelf inspiratie uit te halen.

PAGINA

-

-

2

-

-

De Vijf Zintuigen is opgezet door een team van Efteling-liefhebbers: Naast een actueel magazine op hun website De Vijf Zintuigen - dat zich behalve de Efteling ook richt op het Duitse Europapark - produceren ze documentaires en andere video-content waarin uitgebreid gekeken wordt achter de schermen én de mensen die er werken. De documentaires over de mensen achter De Efteling zijn voor mij mateloos fascinerend, vooral omdat een deel van deze "pioniers" niet meer leven of al lang geleden bij de Efteling zijn vertrokken. De laatste documentaire van De Vijf Zintuigen ging afgelopen jaar in premiére en behandelt de totstandkoming van de Efteling-top-attractie "Fata Morgana", geopend in 1986. Deze en andere documentaires zijn te bekijken op hun youtubekanaal! Hoe een arabische 1001-nacht-show zó enorm Brabants kan zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=A6J7wlBUO6o&list=PL7CA76BF431E3F706&index=8

Zoek op Google eens naar het werk van de architecten Dušan Džamonja, Bogdan Bogdanović en Georgi Stoilov. Of algemener: Monumenten uit de tijd van de Sovjets en andere Communistische landen in Oost Europa. Grote bovenmenselijke betonnen monumenten.

Willem Marinus Dudok (1884-1974) was een van de bekendste Nederlands architecten van de twintigste eeuw. In 1915 werd hij Directeur Gemeentewerken in Hilversum en in 1928 promoveerde hij tot gemeentearchitect. Hij ontwierp er scholen, gemeentelijke gebouwen en complete woonwijken. Door de grote hoeveelheid gerealiseerde projecten bepaalde zijn werk lange tijd het stadsgezicht van Hilversum. Dudok ontwikkelde een eigen stijl, vergelijkbaar met die van De Amsterdamse School of bijvoorbeeld Frank Loyd Wright.

Het Nieuwe Instituut heeft een enorm archief met zijn werk online gezet: Een enorme verzameling tekeningen op groot formaat om doorheen te bladeren.

Anni Albers (1899-1994) was een Duits-Amerikaanse kunstenaar die bekend werd met ontwerpen voor wandkleden en ander textiel. Door het combineren van textuur, verschillende weeftechnieken en gebalanceerde kleurcombinaties wist ze textiel tot kunst te verheffen. Ik ben geen fan van textielkunst, maar wél van haar ontwerpen.

 

De website van The Museum of Modern Art heeft een verzameling van haar werk online staan.

Edward Hopper (1882 - 1967) schilderde de wereld om zich heen; Amerika op haar "eenzaamst". Lege scènes, die toch heel dramatisch lijken. Geen actie en tóch het vermoeden dat er zich iets afspeelt. 

 

De schilderijen van Edward Hopper zijn verspreid over musea wereldwijd. Onder andere The Metropolitan Museum of Art en The Museum of Modern Art hebben zijn werk in huis.

Harry Bannink (1929 - 1999) componeerde tot zijn allerlaatste adem duizenden liedjes voor de Nederlandse radio- televisie- en theaterwereld. Niet zijn populairste werk met Annie M.G. Schmidt maar zijn liedjes voor Klokhuis en Sesamstraat - met teksten van o.a. Willem Wilmink, Hans Dorrestijn en Rob Chrispijn - behoren tot mijn absolute favorieten. Harry Bannink is bekend om zijn zeer bescheiden en rustige karakter. Bovenstaande foto's die Hans Zwart in 1969 maakte voor de intro van 't Schaep met de vijf pooten tonen de maestro echter op totaal andere manier.

Meer inspiratie vind je hier!

-

-

2

-

-

  • Wix Facebook page

website anno. 24/09/24

bottom of page